Visie op het leren
Leren is een complex proces, wat op heel veel manieren en plaatsen kan plaatsvinden. Over het leren van kinderen zijn vele theorieën ontwikkeld. Op de prinses Amalia school hebben wij ons voornamelijk laten inspireren door het sociaal-constructivisme. Concreet betekent dit dat wij veel waarde hechten aan het aanleren van vaardigheden en het samen werken met anderen.
Leren is een sociaal proces, kinderen leren van en met elkaar. Als school gaan wij ervan uit dat kinderen het beste kennis kunnen vergaren door te ontdekken en uit te voeren. Kinderen moeten hierbij leren hoe ze de informatie die ze verkregen hebben, kunnen koppelen en bewerken. Een voorbeeld hiervan is een les aardrijkskunde. Tijdens deze les werken we vaak in expertgroepen. Dat wil zeggen dat de klas in groepen wordt verdeeld en elke groep krijgt een opdracht om zich te verdiepen in een bepaald deel van de te behandelen stof. Verdiepen wordt hierbij gezien in de vorm van informatie vergaren en verwerken bijvoorbeeld in een woordweb of presentatie. Aan het einde van de les als de leerlingen klaar zijn, gaan ze de informatie waar zij zich over gebogen hebben, delen met de rest van de leerlingen. Zo krijgt iedereen alle informatie mee, maar wel door naar elkaar te luisteren en voor elkaar te zoeken naar manieren hoe de stof kan worden overgebracht en begrepen. . Wij als school zien de leerkracht als begeleider bij het actieve leerproces van de leerlingen, niet alleen bij de specifieke vakken, maar ook bij andere momenten van leren, bijvoorbeeld tijdens het buitenspelen of samenwerken in het algemeen.
De prinses Amalia school geeft probleemgestuurd onderwijs, dit wil zeggen dat we leerlingen een probleem voorleggen, en de kinderen leren door dit probleem te gaan onderzoeken en kennis op te doen om tot een oplossing te komen.
Als school hebben wij de taak om de leeromgeving zo rijk mogelijk te maken, zodat leerlingen optimaal tot leren kunnen komen en uitgedaagd worden hun grenzen te verleggen. “Activiteiten moeten realistisch zijn en er moet rekening gehouden worden met de behoeften en mogelijkheden van de individuele leerling.” (Alkema & Tjerkstra, 2011) Als school springen wij hierop in door met thema’s te werken gedurende het hele jaar en aan de hand van de behoeften en de capaciteiten van kinderen, aangepaste opdrachten en programma’s te ontwerpen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb